Filling

 

Filling atau pemulihan pergigian atau pengisian pergigian adalah bahan pergigian pemulihan yang digunakan untuk memulihkan fungsi, integriti dan morfologi struktur gigi yang hilang. Kehilangan struktur biasanya mengakibatkan daripada karies atau trauma luaran. Ia juga hilang semasa penyediaan gigi untuk meningkatkan kecantikan atau integriti fizikal bahan pemulihan.

Filling atau pemulihan juga merujuk kepada penggantian struktur gigi yang hilang yang disokong oleh implan gigi. Filling adalah satu cara untuk memulihkan gigi rosak bagi mengembalikan gigi reput ke fungsi dan bentuk yang normal. Apabila doktor gigi memberikan anda filling, dia membuang satu bahagian dalam gigi reput, membersihkan kawasan yang terjejas, dan kemudian mengisi rongga yang dibersihkan dengan bahan isian.

Dengan menutup ruang yang mencegah bakteria daripada masuk, pengisian juga membantu mencegah kerosakan selanjutnya. Bahan-bahan yang digunakan untuk inti termasuk emas, porselin, resin komposit (tampalan berwarna gigi) dan amalgam (aloi merkuri, perak, tembaga, timah dan kadang-kadang zink).

 

KEMAMAN: Lot K- 3110, Jalan Kuantan-Kemaman, Taman Geliga Sakti, 24000 Kemaman, Terengganu. Tel: 019- 955 4161

KUANTAN: B- 8010, SriI Kuantan Square, Jalan Teluk Sisek, 25200 Kuantan, Pahang. Tel: 019-981 4913

 

 

2012 © Klinik Pergigian Syarifah Fazlina Sdn. Bhd.