Orthodontic (Braces)
 

Orthodontic / Pendakap Gigi (juga dikenali sebagai pendakap ortodontik, atau hanya pendakap) adalah alat yang digunakan dalam pergigian untuk menyelaraskan dan meluruskan gigi dan membantu untuk meletakkan mereka gigitan seseorang pada posisi yang betul. Pada masa yang sama, pendakap gigi berfungsi untuk meningkatkan kesihatan gigi.

Mereka sering digunakan untuk membaiki underbites, overbites, gigitan silang, gigitan terbuka, gigitan yang dalam, gigi yang bengkok, dan pelbagai kelemahan lain pada gigi dan rahang. Orthodontic / Pendakap Gigii boleh dijadikan sama ada untuk tujuan kosmetik atau struktur.

Orthodontic / Pendakap Gigi sering digunakan bersama-sama dengan perkakas ortodontik yang lain untuk membantu memperluaskan lelangit atau rahang dan selainnya membantu dalam pembentukan gigi dan rahang. Terdapat pelbagai jenis braces bagi memenuhi keperluan dan kehendak pesakit. Jenis braces ditentukan oleh jenis masalah struktur gigi, kehendak pesakit serta kos yang mampu ditanggung pesakit. Antaranya ialah metal braces, clear braces dan lingual braces.

 

 

 

KEMAMAN: Lot K- 3110, Jalan Kuantan-Kemaman, Taman Geliga Sakti, 24000 Kemaman, Terengganu. Tel: 019- 955 4161

KUANTAN: B- 8010, SriI Kuantan Square, Jalan Teluk Sisek, 25200 Kuantan, Pahang. Tel: 019-981 4913

 

 

2012 © Klinik Pergigian Syarifah Fazlina Sdn. Bhd.